Thursday, September 22, 2005

Verkassende Bomen, en "Live Oak"

In de herfst zijn we altijd druk bezig met de herinrichting van de tuin, splitsen van planten en weer planten.
Doe je dat in dit jaargetijde, dan schieten ze nog wortel en heb je er veel plezier van in het voorjaar.
Gedurende het jaar komen we altijd dingen tegen die we niet mooi (meer) vinden en dan wordt er weer wat veranderd.

Stukken tuin die jarenlang hetzelfde gebleven zijn, ga we dan opeens ontginnen. Dit najaar gaan we een paar bomen omhakken, omdat die op de verkeerde plek staan, en teveel in anderen bomen groeien. We gaan ook bomen verplaatsen, maar daarmee moeten we wachten totdat de bladeren gevallen zijn, anders gaan ze dood.

Een van de verhuizenden is de groenblijvende eik (die hadden we gezien in de hortus botanicus in Amsterdam en die hebben we vervolgens besteld) van zo’n 5 meter, dat wordt dus wel een hele operatie.
Voor een web site met een enorme varieteit aan eiken, moet u maar eens op de eikensite gaan kijken.

Een van ons heeft net een staaroperatie ondergaan. Mensenlief wat werkt dat verhelderend! Alsof na langdurige mist de grouwsluier is opgetrokken.

Friday, September 16, 2005

Vleugelafdruk van Havik - Captured Hawk Print

Een havik vloog tegen ons kamerraam aan en zat 5 minuten dizzy op het terras en vloog toen weer weg. Mariet, onze hulp heeft het allemaal aanschouwd en Teun de jager kon ons naar aanleiding van de beschrijving duidelijk maken dat het om een havik ging. Wij hebben de afdruk op de ramen gemeten, een spanwijdte van 90 cm. Havikken zijn zeldzaam hier. Ze zitten wel in de Wieringermeerpolder, en rukken blijkbaar deze kant op. En dat op een dag dat de krant meldt dat Nederland geen welkom gebied is voor wild.

Friday, September 02, 2005

Taart met fruit uit de tuin

Zes en twintig jaar geleden aten we bij onze vriendin Judith pruimentaart. Misschien hield zij zich niet aan het recept, dat wij van haar kregen. Je weet het maar nooit met koks, die geven hun geheim zelden prijs. Of liever, tijdens het kokkerellen gaat er altijd net iets anders bij, of wordt er iets weggelaten. Hoe dan ook, in onze herinnering was die taart van haar lekkerder dan de taart die wij naar het recept uit de Volkskrant van 1979 nu zelf hebben geprobeerd.

Franse appeltaart met pruimen.
6 eetl.olie, 400 gr. zachtzure appelen, 400 gr. rijpe geurige pruimen, 12gr. suiker, 1 p. vanillesuiker, 3 eieren, 150 gr. bloem, 2.5 dl. melk, 1 eetl. suiker.
Bestrijk een pievorm met de 1 eetl. olie. Leg er de geschilde en in stukken gesn. fruit in.
Meng suiker, olie, eieren en bloem tot een stevig deeg.
Voeg de melk er aan toe. Schenk het beslag over het fruit en zet de vorm n een voorverwarmde oven van 200-225ºC (#4) gedurende 45 min. Bestrooi de taart zodra deze mooi bruin en gaar is met suiker en serveer haar warm. Evt. met zure room, kwark of geklopte slagroom.

Nazomer

We hebben een prachtige week achter de rug. Veel zon en lekker herfst weer, soms te heet om iets te doen in de tuin. We wachten dan tot wat later, wanneer het tegen zonsondergang wat betrekt, dan is het beter uit te houden.

De dochter van onze bevriende fruitkweker, woonde tot 2 maanden geleden in New Orleans. Haalden zij even opgelucht adem! Wat een ellende voor die mensen daar. Ze moeten er maar Hollandse dijkenbouwers naartoe sturen.