Wednesday, June 14, 2006

Tuin van de Marienhof

Tuesday, June 13, 2006

De Tuin van Rijksmonument De Marienhof


Toen wij het huis in 1980 kochten was er nauwelijks sprake van een tuin. Wel waren er vier monumentale rode beuken uit 1864, het bouwjaar van het huis. De kastanje is zo'n 100 jaar oud en ook de Sophora Japonica is op leeftijd.

Geleidelijk is de tuin, zoals die er nu uitziet ontstaan. De achtertuin is in 1987 aangelegd naar ontwerp van Arend-Jan van der Horst. De tuin kenmerkt zich door de ruime zichtassen, de hoge bomen en de grote gazons. De vorm wordt naast de beuken vastgehouden door de Taxus-, Buxus- en Hederabollen. De beukenhagen geven beschutting aan de brede borders. In de zijtuin zijn de beukenhagen herhaald.

Het laatste grote werk dat we de afgelopen jaren ondernamen, was het rooien van de perenboomgaard. We beseften dat we ons daar heel wat werk mee op de hals haalden, maar achteraf waren —en zijn we nog steeds— blij dat we het gedaan hebben. Het uitzicht vanuit ons huis is iedere dag een bron van vreugde.

Maart van dit jaar zijn in de zijtuin een van de twee robinias en een oude peer die ziek was omgezaagd. De Robinia word niet vervangen, er is op die plek te veel concurentie. De peer was beeld bepalend. Op die plaats komt een Quercus Turneri, een kruising van Quercus ilex (de steeneik is groenblijvend)en Quercus robur.

Vorig jaar waren er 38 verschillende bomen te zien, daar is dus het een en ander van afgevallen (zie boven), en aan toegevoegd. Naast de al eerder genoemde beuken en kastanje hebben we een oude appelboom "Zoete Kandij", en een mooie Conférence, waarin de roos Madame Plantier zich opdringt. Tot de jongere aanplant behoort de liziodendron, die al enkele bloemen heeft geproduceerd, en een volwassen goudiep.

Wie van heesters houdt, kan in de tuin van de Mariënhof een idee krijgen welke van de 78 verschillende soorten en/of varieteiten het goed zou doen in eigen tuin. Hetzelfde geldt voor de coniferen.

Uiteraard hebben we vele vaste planten. In het voorjaar zien we de heemplanten zoals vogelmelk, helmkruid en de wilde hyacint. Later de hosta's, geraniums, ligularia, delphinium, gunnera en vele anderen.

In de naast het huis gelegen rozentuin staan 16 soorten grootbloemige Top-rozen in groepen van drie of zes, waaronder Peau Douce, Ingrid Bergman en Yust Joey. Dominant in de zijtuin zijn de oude rozen, waaronder Tuscany, Königin von Dänemark en Versicolor. Vrijwel overal elders in de tuin staan rozen: bijvoorbeeld de Rosa Robusta in de border, op hoeken van borders vindt u Mozart, Graham Thomas en Smarty. Bantry Bay en Frau Karl Durska behoren tot onze favoriete klimrozen.

De Tuin van de Mariënhof kunt u na telefonische afspraak ook buiten de georganiseerde Open Tuinendagen bezichtigen.
Maak daartoe telefonisch een afspraak middels: 0229 201065.
Kosten € 2,50 p/p inclusief rondleiding.

De Familie Dijkema heet u graag welkom tussen 11 en 16.00 uur.

Tuin van de Mariënhof, Dorpsstraat 24, 1679 GB Midwoud, N.H.
0229 201065

Open Tuinen 2006

Warm, warm weer.

We hebben er het eerste Open Tuinen weekeinde opzitten. Wat een succes was het weer! Over weer gesproken, 30 graden is voor ons erg heet. De tuin staat wel ineens helemaal in bloei. Vrijdag op het laatst, voor de eerste bezoekers arriveerden, nog alle paden aangeveegd en het grind geharkt. Er kwamen twee bussen met 28 en 48 mensen, en op zaterdag en zondag meer dan 100 individuele plant en tuinliefhebbers. De vele complimenten namen we met plezier in ontvangst. De Mariënhof ziet er dan ook schitterend uit. En wat is het toch enig om echt geinteresseerden te ontmoeten, die oog hebben voor het tuinontwerp en de planten.

We zien nu al weer uit naar de volgende Open Tuinen dagen 1 en 2 juli, en op 22 en 23 juli.
Het adres van de Marienhoftuin is Dorpsstraat 24, Midwoud.
Zonder afspraak is de tuin voor €2,50 te bezichtigen tussen 11 en 16.00 uur.