Saturday, July 02, 2005

De Tuin van Rijksmonument de Marienhof

Toen wij het huis in 1980 kochten was er nauwelijks sprake van een tuin. Wel waren er vier monumentale rode beuken uit 1864, het bouwjaar van het huis. De kastanje is zo'n 100 jaar oud en ook de Sophora Japonica is op leeftijd.

Geleidelijk is de tuin, zoals die er nu uitziet ontstaan. De achtertuin is in 1987 aangelegd naar ontwerp van Arend-Jan van der Horst. De tuin kenmerkt zich door de ruime zichtassen, de hoge bomen en de grote gazons. De vorm wordt naast de beuken vastgehouden door de Taxus-, Buxus- en Hederabollen. De beukenhagen geven beschutting aan de brede borders. In de zijtuin zijn de beukenhagen herhaald.

Het laatste grote werk dat we hebben ondernomen, was het rooien van de perenboomgaard. We beseften dat we ons heel wat werk op de hals haalden, maar achteraf zijn we blij dat we het gedaan hebben. Het uitzicht vanuit ons huis is iedere dag een bron van vreugde.

Op dit moment zijn er 38 verschillende bomen te zien. Naast de al eerder genoemde beuken en kastanje hebben we een oude appelboom "Zoete Kandij", en een mooie Conférence, waarin de roos Madame Plantier zich opdringt. Tot de jongere aanplant behoort de liziodendron, die al enkele bloemen heeft geproduceerd, en een volwassen goudiep.

Wie van heesters houdt, kan in de tuin van de Mariënhof een idee krijgen welke van de 78 verschillende soorten en/of varieteiten het goed zou doen in eigen tuin.

Uiteraard hebben we vele vaste planten. In het voorjaar zien we de heemplanten zoals vogelmelk, helmkruid en de wilde hyacint. Later de hosta's, geraniums, ligularia, delphinium, gunnera en vele anderen.

In de naast het huis gelegen rozentuin staan 16 soorten grootbloemige Top-rozen in groepen van drie of zes, waaronder Peau Douce, Ingrid Bergman en Yust Joey. Dominant in de zijtuin zijn de oude rozen, waaronder Tuscany, Königin von Dänemark en Versicolor. Vrijwel overal elders in de tuin staan rozen: bijvoorbeeld de Rosa Robusta in de border, op hoeken van borders vindt u Mozart, Graham Thomas en Smarty. Bantry Bay en Frau Karl Durska behoren tot onze favoriete klimrozen.

Buiten de georganiseerde Open Tuin Dagen is de Tuin van de Mariënhof (enkel na telefonische afspraak) ook privee te bezichtigen. Bel daartoe tussen 17.00 - 18.00 uur tel.nr.: 0229-201065.
€ 2,50 p/p (inclusief rondleiding, groepstarief mogelijk).
Familie Dijkema, Dorpsstraat 24, Midwoud, N.H.

No comments: