Monday, June 11, 2007

Open Tuin Dagen Marienhof


Het afgelopen weekend was de tuin opengesteld. Zaterdag hadden we 27 en zondag 36 bezoekers, voornamelijk van buiten de streek, dus dat is altijd extra leuk. Beide dagen heel enthousiaste mensen.
Het was bewolkt en redelijk warm, dus eigenlijk ideaal voor tuinbezoek.

Werkelijk alle rozen stonden in bloei en dan niet een beetje, bijna te overdadig. Sommigen hebben wel een doorsnede van 20 cm. Leg dat maar eens op een taartschoteltje! Iets mooiers is bijna niet voor te stellen, en dan nog lekker ruiken ook!

In de rest van Nederland was het nog al slecht weer geweest, met veel wind en zware regen, maar wij hadden alleen maar een klein beregenings buitje gehad, boffen dus.


De oude rozen, uit de tijd dat het huis gebouwd werd zo rond 1864, stonden allemaal in bloei, als je daar een fikse bui over krijgt is het moois zo, in één klap weg. De donkerste roos op de foto is de Tuscani (klik op afbeelding voor grotere versie).


30 juni, en 1 juli doen we weer mee aan de Opentuinendagen, evenals 21 en 22 juli.

1 comment:

Anonymous said...

Rose-Petal Beads

Rose beads were first made in ancient Rome, and by the Middle Ages the rose had become a symbol of faith for early European Christians. Their first string of prayer-counting beads was named the rosary, and this symbol of faith was very likely made of roses as well.
Recipes for creating rose beads vary widely. In fact, the only common ingredients are rose petals. Follow this simple recipe to make your own beads:
What You Need
Rose petals--4 cups or more
Chopping knife
Saucepan or skillet for simmering petals (cast iron if you want black beads)
Water
Spoon
Rose oil
Pins or needles to create holes
Nylon beading thread
What You Do
1. Chop rose petals into small pieces.
2. Put chopped petals into a saucepan or skillet and cover with water. Simmer for an hour.
3. Add a bit of rose oil to the pot and simmer an hour a day for four or five days until the petal mixture begins to look like clay.
4. Squeeze as much moisture as possible out of the mixture and save the rose liquid in a small covered container.
5. Form small beads with the rose mixture. Keep in mind that the beads will shrink as they dry. Poke a hole in each bead and set aside to dry.
6. Check the beads each day. When fully dry, rub some of the reserved rose liquid on each bead. Do this for several days to harden the bead surface.
7. String beads on a beading thread, and enjoy the long-lasting fragrance.
Adapted from the January/February, 2001 issue of HGTV Ideas magazine