Tuesday, May 27, 2008

Liriodendron


Het slechte nieuws is dat onze trots de grote liriodendron (tulpenboom) zo goed als dood is. Alleen de rechterkant komt nog spaarzaam in blad. We hebben de afgelopen weken in spanning gezeten en ons gerustgesteld met redenaties zoals: 'Hij komt altijd laat in blad en het is maar een tak', maar er is nu geen ontkenning meer mogelijk. We gaan nog overleggen of we de hele boom omhalen of de takken met wat bladeren laten zitten, maar we vrezen dat het omhalen word.
Het kwaad is geschied in de winter van 2006-2007. Er heeft toen enkele weken een plas water in het grasveld en aan de voet van de boom gestaan ook de afgelopen winter was zeer nat. Onze tulpenboom staat op een laag stuk helaas. In een tuin is niets zeker.
Troost is dat de tuin in zijn geheel mooi blijft, en je weer wat nieuws kunt planten.
We hebben wel meer mooie dingen in de tuin verloren. Je went er ook wel aan.

1 comment:

Judith van Praag said...

Wat ontzettend sneu, helemaal omdat die boom zo centraal staat. Haal je enkel de dode takken weg, dan is de symmetrie toch verloren. Of bestaat de kans dat er weer jong groen komt? De befaamde meester tuinier Cisco houdt ons ook altijd voor: als een plant dood gaat, dan is de troost dat je weer iets nieuws kunt planten. Evengoed sterkte gewenst. T'is toch niet niks.