Monday, July 21, 2008

Lobelia Tupa, Rode Monardes en Buddleya


De weersverwachting voor de komende week ziet er beter uit dan wat we vandaag en de afgelopen dagen hebben meegemaakt met temperaturen van soms maar 15-18 Cº! Als je de datum er vandaag niet bij zou zien staan, dan zou je denken dat het om een voorspelling van het vroege voorjaar of beginnende herfst gaat! Gelukkig is het nog niet zover en belooft het toch weer zomers warm te worden.

Na droogte en veel zon regent het veel en die buien zijn in de tuin natuurlijk eigenlijk van harte welkom.

Lubelia Tupa © J.Dijkema klik op foto voor grotere afbeelding.

Toch was het ook spannend of er afgelopen zaterdag en zondag wel bezoekers op het open tuinen weekend af zouden komen.
Op beide dagen regende het in de ochtend, maar 'smiddags klaarde het op, en kregen we waarachtig af en toe zon. Er kwamen in totaal 71 bezoekers.

Zoals altijd was het plezierig om de vele complimenten in ontvangst te nemen, en nu niet voor de rozen, maar over de indeling van de tuin, de hagen, het gras, de tabaksplanten, waaronder de Rode Monardes (vernoemd naar de 16de eeuwse ontdekkingsreiziger Nicolas Monardes). Lees een lovende tekst uit 1577 over deze tabaksplant) en vervolgens een verhandeling op de website van de Universiteit van Yale over de 'fall from grace', van remedie naar vergif.
Ook met de Buddleya oftewel de vlinderstruik (de naam zegt het al, aantrekkelijk voor vlinders) hadden we veel succes.

Vorige week kregen we een volle bus met leden van Groei en Bloei Breda, en voor het eerst een groep uit Duitsland die een tuinreis door Nederland maakte. De vertaling van de folder over de Tuin van de Marienhof die onze zus en schoonzus Liselotte ooit maakte kwam dus heel goed van pas.

Heerlijk al die waardering voor onze tuin, waar zo hard in wordt gewerkt.
De bezoekers vinden het leuk planten en bomen te zien die ze niet kennen, zoals de steenrode Lobelia Tupa ( zie foto) en de Tilia Henryana.

No comments: