Monday, June 30, 2008

Ransuil - Long-eared Owl

Ransuiltje © J.Dijkema 2008.
Klik op de foto voor grotere afbeelding.

Het afgelopen Open Tuin weekend hebben we 76 bezoekers gehad.
Het plezier dat we beleven aan de verhalen en opmerkingen van onze bezoekers blijft nog lang hangen.
We staan er ook iedere keer weer van te kijken hoe ondernemend tuinliefhebbers zijn, er wordt heel wat afgereisd om elkanders en andermans tuinen te bewonderen.

Als grootste verrassing ontdekte één van de bezoekers, die jager is, een ransuiltje (long-eared owl) in de tamme kastanje. Dat de jager ons wees op de zitplaats van deze, misschien wel vaste bezoeker heeft ons een mooie foto opgeleverd. De jager opende ook nog een uilenbal of braakbal, die hij onder de boom vond, om ons (aan de hand van de inhoud) te laten zien wat het uiltje zoal gegeten had: een muisje (de kaak) en een vogeltje (het kopje).


Dat afstand relatief is bewees een moedig koppel van 82 en 90 jaar oud dat met een rollator lopend vanaf het bejaarden centrum (ongeveer een kilometer hiervandaan) aan kwam zetten. We voelden ons zeer vereerd! En een meneer op stokken (met één been), die uit Alkmaar kwam, zei over de tuin: 'Ik vind het zo mooi, ik kan er niet van slapen!'

De mevrouw van de dierenwinkel, waar we altijd alles voor onze menagerie kopen, kwam ook kijken en vertelde dat haar vader vroeger mollenvanger was. Hij had al zijn kinderen geleerd om mollen te vangen. Ze wist precies hoe de mollengangen in elkaar zaten. Vroeger werd de vacht van mollen duur verkocht, zei ze, een gulden per stuk. 'Je spijkerde ze dan op een plankje. Van die velletjes maakten ze bondjassen en moffen.'

Voor wie meer over mollen te weten wil komen, ondermeer hoe ze op afstand te houden (d.m.v. bepaalde planten en bloemen bijvoorbeeld) of te verjagen alvorens over te gaan tot vangen, bij Visser bent u aan het juiste (virtuele) adres.

No comments: