Tuesday, June 24, 2008

Gleditsia - Locust Tree


We hadden twee mooie Gleditsia’s (genoemd naar Gottlieb Gleditsch (1714-1786) directeur van de Botanische Tuin in Berlijn), zoals op de foto rechts te zien is. Het blad van dit soort bomen (ook bekend als de Locust) is geel/groen van kleur en de kroon is vrij los. Wanneer het in de zomer hard waait of stormt, zoals aan het begin van de week, dan vangen de takken en bladeren veel wind en staat de hele boom heftig te schudden.


Eén van onze Glenditia's heeft het hard te verduren gehad. Een grote tak in de top was afgescheurd, wat betekende dat we de hele top eruit moesten halen. Daar waar de scheurwond zat was het bruin, dus er was al sprake van een zwak punt. De boom heeft de storm wel overleefd, maar is danig gekortwiekt, zoals op de foto hier naast te zien is.
Waarschijnlijk planten we een nieuwe Gleditsia in het najaar.

Aanstaande zaterdag en zondag doen we weer mee met het Open Tuinen Weekend dus we moeten even flink aanpoten om het gebied rond de boom er weer netjes uit te laten zien. Marriet onze vaste hulp, is een geweldige kracht, want die kan opruimen als geen ander.

Het is zeer droog in West Friesland. We hebben zeker in geen twee maanden een druppel regen gehad, dus we sproeien de hele dag. Wat zijn we blij dat we letterlijk uit onze eigen watervoorraad kunnen putten!

2 comments:

Judith van Praag said...

Eén van de Glenditsia hyperlinks (de eerste in de tweede paragraaf) leidt naar de web site van de Universitiet van Connecticut in Storrs. Ik herken de Camus van UCONN maar al te goed! Men heeft daar behalve een botanische tuin ook een 'dairy farm' met melkkoeien waar 'szomers ook heerlijk ijs gemaakt en verkocht wordt!

Judith van Praag said...

Melkkoeien doet me blijkbaar aan Noord-Nederland denken, het is niet de universiTIET maar natuurlijk de universiTEIT. Een 'Freudian Slip', zou je kunnen zeggen.