Thursday, December 10, 2009

Fatsia Japonica


Het is begin december en de Fatsia japonica oftewel vingerplant (naar de mooi uitgesneden grote generfde bladeren) staat in bloei.

Over de Fatsia japonica werd in het westen voor het eerst gerept door de van oorsprong Zweedse VOC arts en pupil van Carolus Linnaeus, Carl Peter Thunberg (1743-1828). Hij had de Nederlandse taal geleerd opdat hij zich in Japan, dat in die tijd enkel zaken wilde doen met de Hollandse Protestanten, als Nederlander kon voordoen. Het was tijdens zijn reis naar Japan dat hij botanisch onderzoek deed dat resulteerde in "Flora Japonica", dat hij in 1784 zou publiceren.

De Fatsia japonica werd in 1838 in Engeland geïntroduceerd. Daar werd de plant wel 50 jaar opgekweekt in kassen, tot dat bij toeval bleek dat het species winterhard was. Het is een mooie plant, ook in de herfst en winter, dat blijkt wel uit de foto, die een hoogte van 2-5 meter kan bereiken.

Ondertussen hebben wij de correctiefase van het manuscript voor ons boek 'Een reis door mijn tuin' achter de rug en ligt het bij de printer. Spannend! Het is vreemd om niet meer ieder vrij uurtje met het schrijven aan het boek bezig te zijn. Nog even en dan gaan de 'flyers' op de post. Klik voor een voorproefje van Een reis door mijn tuin HIER.

No comments: