Friday, November 25, 2005

'Down Yunder' in het kort


Onze (schoon)zus, gastvrouw en supergids Liselotte brak op onze eerste grote tocht haar been en moest in een plaatselijk ziekenhuis worden opgenomen. Arme Liselotte. Op haar aandringen hebben we de tocht langs de The Great Ocean Road wel gemaakt. Magnifiek waren ondermeer The Twelve Apostels formaties van gesteente in het spectaculaire Port Campell National Park.

De Great Ocean Road leidt je langs de dramatisch zuid-westelijk kust van Victoria. Van Geelong in het oosten, tot Nelson in het westen is de rit een feest voor het oog.

In Melbourne hebben we nog de Royal Botanic Gardens bezocht. Fantastisch.

Daarna zijn we teruggevlogen naar Canberra voor de prachtige botanical gardens waarin 'native trees' and 'shrubs' te bewonderen waren. Een mooie site met veel informatie over flora in Australië wordt verzorgd door de regering.

Het was vier uur vliegen naar tropisch Cairns in noord-oost Australie waar het 34 ºC was en goed vertoeven onder de palmbomen, of snorkelend boven koraal in het Great Barrier Reef.
Tijdens een tocht door het tropisch regenwoud zagen we waaierpalmen, boomvarens, vlinders en orchideen. Een vier dagen durend sprookje.


Sydney is echt een stad voor jonge mensen, er is ontzettend veel te doen en het is er vreselijk druk. Wij hebben er een mooi kamerconcert (met Nederlandse cellist) bijgewoond in het indrukwekkende Opera House ontworpen door architect Jorn Utson. De virtuele tour (te vinden onder 'tours') op de website is buitengewoon goed verzorgd. Wanneer je de 'cursor' beweegt over een foto van het Opera House, is het alsof je —op de plaats in de rondte draaiend—360º een camera bedient. Resultaat, panoramabeelden van de omgeving, maar ook van het interieur. Hier en daar verschijnt een gele pijl in beeld, en wanneer je daar met de cursor op klikt wordt er ingezoemd op de aangewezen plek. Zo kun je overal in het theater, in de zaal, 'back stage' en op het toneel een kijkje nemen. Maar ook b.v. naar Mrs. Macquarie's Chair 'vliegen' wat een prachtig uitgangspunt biedt om de haven van Sidney te bewonderen (hiervoor moet eventueel wel Flash of Quicktime worden opgeladen).

Voor reizigers 'down yunder' maar ook voor thuisblijvers is het aardig te weten dat de Australische regering een onmisbare lijst van openbare toiletten uitgeeft.

Friday, November 18, 2005

Wie verre reizen maakt…

Sunday, October 09, 2005

Voor de Klein(e)Kinderen



Een boom is een boom, is een boom, wat valt er nu te vertellen over een boom?
Een boom, geloof het maar, is buitengewoon.

Die Eikeboom

DIE EIKEBOOM

Woorde: P. MCLACHLAN
Musiek: FRANZ SCHUBERT; verwerk: G.G. CILLIÉ

Daar buite langs die woonhuis, daar staan 'n eikeboom;
en baie kinderjare is daar met vreug verdroom.
Sy wortels het ek opgesaal en wild my perd gery.
O kindertyd, net eenmaal! En dan is dit verby,
en dan is dit verby!

En nou na baie jare nog altyd staan hy daar:
so stewig, ongeskonde deur stormwind of gevaar.
En kom deur al die jare die lentetye mooi,
word hy met jonggroen blare so lieflik opgetooi,
so lieflik opgetooi.

Waar ek ook al my skrede mag wend die wêreld in,
die plek van kinderdrome sal ek altyd bemin.
En as in lentenagte die blare ruisend sug
dan gaan ek in gedagte na daardie boom terug,
na daardie boom terug.

Thursday, September 22, 2005

Verkassende Bomen, en "Live Oak"

In de herfst zijn we altijd druk bezig met de herinrichting van de tuin, splitsen van planten en weer planten.
Doe je dat in dit jaargetijde, dan schieten ze nog wortel en heb je er veel plezier van in het voorjaar.
Gedurende het jaar komen we altijd dingen tegen die we niet mooi (meer) vinden en dan wordt er weer wat veranderd.

Stukken tuin die jarenlang hetzelfde gebleven zijn, ga we dan opeens ontginnen. Dit najaar gaan we een paar bomen omhakken, omdat die op de verkeerde plek staan, en teveel in anderen bomen groeien. We gaan ook bomen verplaatsen, maar daarmee moeten we wachten totdat de bladeren gevallen zijn, anders gaan ze dood.

Een van de verhuizenden is de groenblijvende eik (die hadden we gezien in de hortus botanicus in Amsterdam en die hebben we vervolgens besteld) van zo’n 5 meter, dat wordt dus wel een hele operatie.
Voor een web site met een enorme varieteit aan eiken, moet u maar eens op de eikensite gaan kijken.

Een van ons heeft net een staaroperatie ondergaan. Mensenlief wat werkt dat verhelderend! Alsof na langdurige mist de grouwsluier is opgetrokken.

Friday, September 16, 2005

Vleugelafdruk van Havik - Captured Hawk Print

Een havik vloog tegen ons kamerraam aan en zat 5 minuten dizzy op het terras en vloog toen weer weg. Mariet, onze hulp heeft het allemaal aanschouwd en Teun de jager kon ons naar aanleiding van de beschrijving duidelijk maken dat het om een havik ging. Wij hebben de afdruk op de ramen gemeten, een spanwijdte van 90 cm. Havikken zijn zeldzaam hier. Ze zitten wel in de Wieringermeerpolder, en rukken blijkbaar deze kant op. En dat op een dag dat de krant meldt dat Nederland geen welkom gebied is voor wild.

Friday, September 02, 2005

Taart met fruit uit de tuin

Zes en twintig jaar geleden aten we bij onze vriendin Judith pruimentaart. Misschien hield zij zich niet aan het recept, dat wij van haar kregen. Je weet het maar nooit met koks, die geven hun geheim zelden prijs. Of liever, tijdens het kokkerellen gaat er altijd net iets anders bij, of wordt er iets weggelaten. Hoe dan ook, in onze herinnering was die taart van haar lekkerder dan de taart die wij naar het recept uit de Volkskrant van 1979 nu zelf hebben geprobeerd.

Franse appeltaart met pruimen.
6 eetl.olie, 400 gr. zachtzure appelen, 400 gr. rijpe geurige pruimen, 12gr. suiker, 1 p. vanillesuiker, 3 eieren, 150 gr. bloem, 2.5 dl. melk, 1 eetl. suiker.
Bestrijk een pievorm met de 1 eetl. olie. Leg er de geschilde en in stukken gesn. fruit in.
Meng suiker, olie, eieren en bloem tot een stevig deeg.
Voeg de melk er aan toe. Schenk het beslag over het fruit en zet de vorm n een voorverwarmde oven van 200-225ºC (#4) gedurende 45 min. Bestrooi de taart zodra deze mooi bruin en gaar is met suiker en serveer haar warm. Evt. met zure room, kwark of geklopte slagroom.

Nazomer

We hebben een prachtige week achter de rug. Veel zon en lekker herfst weer, soms te heet om iets te doen in de tuin. We wachten dan tot wat later, wanneer het tegen zonsondergang wat betrekt, dan is het beter uit te houden.

De dochter van onze bevriende fruitkweker, woonde tot 2 maanden geleden in New Orleans. Haalden zij even opgelucht adem! Wat een ellende voor die mensen daar. Ze moeten er maar Hollandse dijkenbouwers naartoe sturen.

Monday, August 15, 2005

't Regent, 't regent…

Ondanks het feit dat er 80 mm regen is gevallen, hebben we toch nog 20 bezoekers gehad. We verwachten nog een aantal de komende weken. Een totaal van ruim 600 tuinliefhebbers kwamen deze zomer bij ons kijken.
Nu zijn we al weer bezig met plannen voor volgend jaar. Zowel op papier als IRL (in real life).
Opruimen, bijwerken en bijplanten.
Een ding is zeker, regen en minder zon maakt dat de tuin er prachtig bijstaat, helemaal voor augustus, heel groen en sappig.

Saturday, August 06, 2005

Het lijkt wel lente…

18 Graden op 6 augustus, dat is toch geen hoog zomer temperatuur te noemen!

De Bilt's voorspelling voor de tweede week van augustus:
WISSELVALLIGE EN KOELE DAGEN.
Er trekken heel wat buien over het land die ook gepaard gaan met onweer. De zon schijnt soms tussen de buien door en de maximumtemperatuur ligt rond 18 graden. Morgen verandert er weinig:het blijft koel en wisselvallig. De noordwestenwind neemt iets toe ten opzichte van vandaag en opnieuw komen buien voor die behalve onweer ook hagel kunnen opleveren. Het wisselvallige weer hangt samen met een depressie boven Zuid-Scandinavië. Na het weekeinde stijgt de luchtdruk geleidelijk en wordt het wat droger.

Ach, maar klagen doen we niet. Wanneer het te warm is naar onze zin, dan lopen we enkel te puffen en zoeken we de schaduw op. En foto's gemaakt op een licht bewolkt dag zien er vaak beter uit. We blijven genieten. Ook al moeten we een jasje aan.

Wednesday, August 03, 2005

Tussen de buien door.

Het regent weer. Vanmorgen nog in de tuin kunnen werken. Borders opgeknapt en dominante planten weggeknipt.

Monday, August 01, 2005

Zonnebloemen op tafel, dan weet je het wel…


Heliant
Originally uploaded by Luna Type.
Het zonnetje in de tuin kondigt toch een minder dynamische tijd aan.


Bij wijze van intermezzo zijn we gisteren met zoon, schoonzoon en een van onze kleinzonen op het wad gaan vissen. Windkracht 7, veel regen en geen vis. De visser had dat in geen jaren meegemaakt. We hebben de afgelopen dagen zeker 50 mm regen gehad.
Deze maand krijgen we nog 4 tuinclubs op bezoek.
En er kan nog altijd een afspraak gemaakt worden om te komen kijken.
Even bellen tussen 17:00 en 18:00 uur 0229 201065, Entrée 2,50


Phloxen
Originally uploaded by Luna Type.



Het seizoen loopt af. De rozen bereiden zich voor op een tweede bloei.
De helianten, cimicifuga ('black cohosh) en phloxen komen nu uit.


Cimicifuga (black cocosh)
Originally uploaded by Luna Type.



De redactie van Groei en Bloei bereidt zich nu al voor op een uitgave met een overzicht van te bezoeken tuinen in Nederland en België in 2006. Wij hebben onze blogspot vermeld!
Is het gek dat we nu al aan een winter slaap beginnen te denken?


Flozen Grass © Gregor Hochmuth
Originally uploaded by Luna Type.
Nog even en dan…

Sunday, July 24, 2005

Open Tuinen 2005

Wij blijven er bij, op zaterdag wordt er gewinkeld. Er kwam 25 mensen kijken, terwijl vandaag, zondag 72 onze heerlijkheid aandeden. Velen kenden de Mariënhof al van langs rijden en zagen hun kans schoon er ook eens achter te kijken. Wat een gevoel van voldoening geeft het om zoveel bewondering voor de tuin te oogsten. Zo genieten we dubbelop.
Onze oudste kleinzoon vond dat hij na het gastheer spelen wel een ijsje verdiend had. En gelijk had ie.

Thursday, July 21, 2005

Open Tuinen

Voor het Open Tuinen weekeinde wordt wisselende bewolking beloofd. Paraplu mee, dat wil wel eens helpen om het droog te houden (neem je het regenscherm niet mee, dan regent het subiet).




Zaterday 23 en Zondag 24 juli staan wij weer paraat van 10-17.00 uur.
Entree € 2,50 p/persoon.


Weersverwachting zondag 24 juli
Originally uploaded by Luna Type.

Een Bus vol Bezoekers

Gisteren, woensday, kregen we bezoek van 51 (jawel!) leden van Groei en Bloei, afdeling Haarlem. We kregen veel complimenten over de bomen en de rozen een ook de vorm van de tuin werd geprezen. Leuk hoor, zo'n grote opkomst, wellicht zal er een verslag op de site te zien zijn.
Om 15.00 uur kwamen er nog drie dames uit Naarden langs, op zoek naar tuinen, eventueel voor volgend jaar.
Nu kijken we uit naar bezoekers tijdens het komend Open Tuinen weekeinde.

Monday, July 18, 2005

Het zonnetje gaat water halen…

De Bilt voorspelt wisselvallige weertype met elke dag buien en vrij veel bewolking. Aan de lage temperaturen verandert voorlopig ook weinig. Maar niet getreurd, met een beetje bewolking ziet de tuin er nog prachtig, zo niet mooier uit. En met 19-20° Celcius hebben we toch niets te klagen.
A.s. woensdag verwachten we een groep van 52 tuinliefhebbers uit Haarlem. Stel je voor dat ze allemaal hun paraplu uitklappen, wat een prachtig gezicht moet dat vanuit de lucht zijn! Maar zonder dollen, we hopen natuurlijk dat de wolken zich inhouden tijdens het bezoek.

Tuesday, July 12, 2005

Syringa microphylla Superba


Syringa microphylla Superba
Originally uploaded by Luna Type.

Inventarisatie Bomen in de Tuin van Mariënhof/ Inventory Trees


Acer davidii
Acer negundo Variegatum
Acer platanoides
Acer platanoides Crimson King
Acer pseudoplatanus Brilliantissimum
Acer rubrum
Appel : zie Malus
Aesculus hipocastanum (kastanje)


Alnus glutinosa (zwarte els)
Betula alba pendula (berk) 10 x
Betula jacmontii
Castanea sativa (tamme kastanje) 3 x
Cercis leguminosae (Judasboom)
Fagus sylvatica (beuk) 2 x
Fagus sylvatica purpurea 11 x
Gleditsia triacanthos Sunburst 2 x
Juglans nigra
Laburnum leguminosa (gouden regen)
Liquidambar (amberboom) 3 x
Liriodendron tulipifera (tulpenboom)
Malus Liset (sierappel) 2 x
Malus Zoete Kandij
Morus nigra (moerbei)
Parrotia (zeer jong - 2002)
Prunus (dubbele meikers)
Pyrus Chanticleer (peer)
Pyrus Conférence 5 x
Quercus cercis (eik)
Quercus Robur

Eik - Quercus Robur
Originally uploaded by Luna Type.


Quercus obur fastigiata
Quercus x turneri
Robinia pseudoacacia
Robinia pseudoacacia Frisia
Salix alba Tristis
Sophora japonica pendula
Ulmus carpinifolia Wredei (goudiep)
(Staat in boek als “Ulmus x hollandica Wredei”)

Inventarisatie Coniferen in de Tuin van de Marienhof/ Inventory Coniferae

Cephalotaxus harringt fastigiata
Chamaecyparis obtusa nana gracilis
Cupressus (cypress)
Gingko biloba 2 x
Juniperus x media (jeneverbes, lijkt op de Chamaec. obtusa)
Juniperus squamata (blauw-grijze jeneverbes)

Juniperus Squamata "Blue Star"
Originally uploaded by Luna Type.


Metasequoia
Picea (dwergspar)
Taxus baccata fastigiata aurea
Taxus baccata repandens
Taxus x media Hicksii
Thuja plicata
Thuja orientalis

Inventarisatie Heesters in de Tuin van Mariënhof/ Inventory Shrubs

Acer negundo
Acer palmatum atropurpureum
Aesculus parviflora (somerkastanje)
Amelanchier lamarckii (krentenboompje)
Aucuba japonica
Buddleia davidii
Buddleia globosa
Buxus sempervirens
Buxus sempervirens rotundifolia
Caryopteris clandonensis
Cercis siliquastrum (Judasboom)
Chaenomeles (Japanse sierkwee)
Clerodendron trichotomum
Colutea arborescens (blazenstruik)
Cornus alba argenteomarginata (kornoelje)
Cornus alba sibirica
Cornus kousa
Corylus maxima purpurea
Cotinus coggygria (groen)
Cotinus coggygria rubrifolius (donker bruin)
Cotoneaster 2 x
Decaisnea fargesii (augurkenstruik)
Deutzia Mont Rose
Eleagnus pungens
Euonymus alatus compactus
Euonymus fortunei Interbolwi Blondy
Exochorda racemosa
Fothergilla major
Forsythia
Fuchsia magellanica gracilis
Hamamelis x intermedia Pallida
Hamamelis x Ruby Shaw
Hibiscus syriacus
Hydrangea macrophylla Ayestra
Hydrangea macrophylla Bouquet Rose
Hydrangea macrophylla King George V
Hydrangea paniculata grandiflora
Hydrangea paniculata Brussels Lace
Hydrangea petiolaris (klim hortensia)
Hydrangea quercifolia Snow Queen
Hydrangea aspera macrophylla
Helix arborescens
Hypericum (hertshooi)
Ilex aquifolium
Ilex J.C. van Tol
Ilex Golden King
Ilex Madame Briot
Ilex x meserveae Blue Princess
Jasminum philadelphus (boerenjasmijn)
Kerria japonica (ranonkelstruik)
Laburnum anagyroides (gouden regen)
Ligustrum ovalifolium aureum
Lonicera nitida Baggesen’s Gold
Mahonia aquifolium
Mahonia aquifolium Charity
Malus Liset
Physocarpus opulifolius Diabolo
Pieris japonica
Potentilla fruticosa
Prunus Otto Luyken
Prunus Caucasica
Rhododendron Scarlet Wonder

Rhododendron "Scarlet Wonder"
Originally uploaded by Luna Type.


Ribes 2 x
Salix Helvetica
Skimmia japonica Rubella
Spiraea Little Princess
Symphoricarpos (sneeuwbes)
Syringa microphylla Superba
Syringa Madame Lemoine
Tamarix tetrandra
Viburnum bodnantense Dawn
Vibernum caricephalum
Vibernum carlesii
Vibernum davidii
Vibernum opulus compactum
Vibernum plicatum Watanabe
Vibernum plicatum Mariesii
Vibernum pragense
Vibernum tinus Eve Price
Vinca
Weigela florida Purpurea

Sunday, July 10, 2005

Een roos, is een roos… / A Rose is a Rose…

Wij laten ons graag inspireren door de natuur, en met name onze tuin. Om met Fop I. Brouwer te spreken: 'alles wat leeft en groeit, en ons altijd weer boeit.'

Rozentuin


Rozentuin
Originally uploaded by Luna Type.

Friday, July 08, 2005

Inventarisatie Oude Rozen in de Tuin van Mariënhof/ Inventory Heritage Roses

Tuscany Superb Gallicaroos voor 1820
Louise Odier Bourbonroos 1851
Felicite Parmantier Albaroos 1836
Variegata De Bologna Bourbonroos 1909


Mme Hardy Damascenerroos 1832
Versicolor (syn. Rosa Mundi) Galicaroos voor 1581
Konigin von Denmark Albaroos 1820

Mooie rozenbottels: Moyesii Fargesii (1900), en Moyesii geranium (1938).

Oude Rozen


Behalve Vrouw Karel Drouske lopen de oude rozen op hun eind. Tot volgend jaar.

Thursday, July 07, 2005

Fotogeniek in 5 talen

Dit jaar vieren de tuinen rond Huys de Dohm
hun 25 jarig bestaan, aldus de tekst op Ineke Greve's web site. Ter gelegendheid daarvan was er in juni een expositie van botanische aquarellen van de hand van de bekende schilderessen Anita Walsmit Sachs en Ria van Elk te zien. Wij houden van tuinieren, en ook van schilderen, dus dat maakte een tocht naar Heerlen dubbel aantrekkelijk.

Bibliotheca Oosterhouwensis

Bij Tuinen.nl ,een fantastische informative site, vonden we een link naar een groene bibliotheek
met 450 gerubriceerde onderwerpen. Daar aangekomen zagen we een oproep voor geinteresseerden in een sociëteit voor botanische en tuinkunstige bibliofielen. Nu is het in huize Mariënhof zo gesteld dat er iedere keer wanneer er een boek binnen komt er ook een boek uit dient te gaan, maar ja, dat betekend niet dat er geen groen boek bij mag komen natuurlijk.

Monday, July 04, 2005

Dephinium en talictrum


Dephinium en talictrum
Originally uploaded by Luna Type.
Rood, wit en blauw (ik houd van jou) / Red, white and blue (I love you).

After John Cleese's performance in the ads for Giro Blauw, it's hard to say "blauw" without thinking "Ik houd van jou".

Blue makes for such a striking color in the garden, don't you think?

Sunday, July 03, 2005

Volgende Open Tuin Dagen 23, 24 juli, 2005

Zaterdag hadden de meeste mensen kennelijk gererveerd voor boodschappen doen, er kwamen 15 mensen kijken naar onze tuin. Vandaag waren het er wel 70. Het was een komen en gaan. En mooi verspreid over de hele dag. Er stonden nooit meer dan drie auto's aan de waterkant. Veel bezoekers kwamen ook op de fiets langs. Wat een prachtig weer hadden we ook, 25 ºC, perfect voor een tocht door Noord-Holland.

Voldaan na een succesvol weekeinde, kijken we uit naar de volgende Open Tuin Dagen.
Zaterdag 23, en zondag 24 juli weer van 10-17 uur.

Saturday, July 02, 2005

Borders achtertuin.


Borders achtertuin.
Originally uploaded by Luna Type.
De Tuin van de Mariënhof kenmerkt zich door ruime zichtassen, uitgestrekte gazons, hoge oude beuken en brede borders.

De Tuin van Rijksmonument de Marienhof

Toen wij het huis in 1980 kochten was er nauwelijks sprake van een tuin. Wel waren er vier monumentale rode beuken uit 1864, het bouwjaar van het huis. De kastanje is zo'n 100 jaar oud en ook de Sophora Japonica is op leeftijd.

Geleidelijk is de tuin, zoals die er nu uitziet ontstaan. De achtertuin is in 1987 aangelegd naar ontwerp van Arend-Jan van der Horst. De tuin kenmerkt zich door de ruime zichtassen, de hoge bomen en de grote gazons. De vorm wordt naast de beuken vastgehouden door de Taxus-, Buxus- en Hederabollen. De beukenhagen geven beschutting aan de brede borders. In de zijtuin zijn de beukenhagen herhaald.

Het laatste grote werk dat we hebben ondernomen, was het rooien van de perenboomgaard. We beseften dat we ons heel wat werk op de hals haalden, maar achteraf zijn we blij dat we het gedaan hebben. Het uitzicht vanuit ons huis is iedere dag een bron van vreugde.

Op dit moment zijn er 38 verschillende bomen te zien. Naast de al eerder genoemde beuken en kastanje hebben we een oude appelboom "Zoete Kandij", en een mooie Conférence, waarin de roos Madame Plantier zich opdringt. Tot de jongere aanplant behoort de liziodendron, die al enkele bloemen heeft geproduceerd, en een volwassen goudiep.

Wie van heesters houdt, kan in de tuin van de Mariënhof een idee krijgen welke van de 78 verschillende soorten en/of varieteiten het goed zou doen in eigen tuin.

Uiteraard hebben we vele vaste planten. In het voorjaar zien we de heemplanten zoals vogelmelk, helmkruid en de wilde hyacint. Later de hosta's, geraniums, ligularia, delphinium, gunnera en vele anderen.

In de naast het huis gelegen rozentuin staan 16 soorten grootbloemige Top-rozen in groepen van drie of zes, waaronder Peau Douce, Ingrid Bergman en Yust Joey. Dominant in de zijtuin zijn de oude rozen, waaronder Tuscany, Königin von Dänemark en Versicolor. Vrijwel overal elders in de tuin staan rozen: bijvoorbeeld de Rosa Robusta in de border, op hoeken van borders vindt u Mozart, Graham Thomas en Smarty. Bantry Bay en Frau Karl Durska behoren tot onze favoriete klimrozen.

Buiten de georganiseerde Open Tuin Dagen is de Tuin van de Mariënhof (enkel na telefonische afspraak) ook privee te bezichtigen. Bel daartoe tussen 17.00 - 18.00 uur tel.nr.: 0229-201065.
€ 2,50 p/p (inclusief rondleiding, groepstarief mogelijk).
Familie Dijkema, Dorpsstraat 24, Midwoud, N.H.

Friday, July 01, 2005

Open Tuin Dagen 2, en 3 juli 2005! Rozengeur niet verstoord door "far away" Titan Arum.

Gelukkig niet in onze achtertuin (luckily NIMBY (not in my backyard)), maar wel het vermelden waard. De Titan Arum bloeit voor de tweede keer (2001 1ste maal). Grote groepen weerstonden de stank om het wonder te aanschouwen.

Ook wij verwachten dit weekeinde bezoekers in deTuin van de Mariënhof (zie de "links").
Maar bij ons zult u enkel rozengeur aantreffen. Geen wasknijpers nodig!

Take a Clothes Pin! Second Blooming "Corpse Flower" 6/28/2005 time_600pm

At 6:00 pm on 6/7/01, the 101 inch tall Titan Arum or "corpse flower" in the UW-Madison Botany Greenhouse blooms. The flower gradually opened over the course of 6 hours, as shown in a time-lapse series on UW's site
� UW-Madison University Communications 608/262-0067
Photo by: Michael Rothbart
Date: 06/01 File#: color slide

Titan Arum, Illustration: Kandis Elliot


Titam Arum in bloei/ Blooming June 2005

Uit een zaadje de grootte van een amandel is de enorme Titan Arum tot volwassenheid gekomen. Stinken dat ie doet!

Saturday, June 25, 2005

Open Garden Days

Don't forget, The Garden of The Mariënhof will be open during Open Garden Days 2005
July 2, 3, 23 and 24, from 10 am till 5 pm.
Entrance fee Euro 2,50 p/p.

Garden of Historic Landmark The Marienhof

The Mariënhof Estate is a Historic Landmark. At the same time that the house was build in 1864, four beech trees and a chestnut were planted. Today the ancient trees, with their imposing character, tower proudly in the front garden.

When we bought the house in 1980, you could hardly speak of a garden. The terrain behind the house was not landscaped until 1987 after a design by Arend-Jan van der Horst. Clipped beech hedges protect the large flower beds; the same hedging is repeated in the side garden.

The rose garden which lies quite close to the house, features 16 varieties of high quality rose shrubs, planted in groups of 3 or 6, among which you'll find Peau Douce, Ingmar Bergman and Just Joey. Along the side, the heritage roses dominate. Among them Tuscany, Queen of Denmark and Versicolor. The rose garden is elegantly hedged with yews and, in the front, with box. Old trees, such as a chestnut and a Sophora japonica pendula, were present when we arrived, and mark the rose garden's boundaries.

Outside the rosarium, roses abound as well. You'll find Rosa robusta in the borders and Mozart, Graham Thomas and Smarty at the ends. Our favorite climbing roses are Bantry Bay and Frau Karl Durska.

The garden of the Mariënhof distinguishes itself mainly through its tall trees and extensive lawns. The main outline, apart from the beech trees, is marked by grouped yews, box and holly. Landscaping took place gradually. The last major job, undertaken in 1997, consisted of clearing an old orchard. We realized that we were creating more work for ourselves, once again, but in the end we were glad we did. All windows of the Marienhof overlook a garden that, each day anew, is a joy to contemplate.

Nowadays there are 38 different tree species/varieties on the estate. Beside those named above, there is the old apple tree "Zoete Kandij" (sweet sugar crystal), a beautiful Conference pear tree entwined with a Madame Plantier rose, a Liriodendron, that has already produced a few flowers, and our full size golden elm.

Those of you who like shrubs can get an idea of the growth and appearance of 78 different species or varieties, represented in our garden. This will allow you to choose the ones you might like to see in your own garden.

We've got many perennials. In the Spring you'll see wildflowers like the Star of Bethlehem, figwort and bluebells, while later on there are hostas, geraniums, ligularia, delphinium, gunnera and many others.

Visits by appointment only. Please ring 0229 201065 between 17:00 and 18:00 hrs.
Price Euro 2,50 (Group discount negotiable)
Owners: The Dijkema family, Dorpsstraat 24, Midwoud, Netherlands

Friday, June 24, 2005

Puffen van de hitte in Noord-Holland: 32º Celcius/ 89º Fahrenheit

Vandaag hadden we leden van tuinclub Heilo en onze eigen club op de lunch. Twintig mensen totaal! We werden fantastisch bijgestaan door twee vriendinnen, die zo de catering in zouden kunnen gaan. Gelukkig zorgen de vier 140 jaar oude rode beuken (ze werden bij de bouw van het huis in 1864 geplant) voor schaduw. De tuin lag te zuchten onder de hitte, evenals Honey Bee, die zich alleen maar prettig voelt op het marmer en onder de sproeier in de tuin.

89 Fahrenheit is too hot for us, thank goodness our home is shaded by the four magnificent red beech trees. Planted in 1864, they are the grandfathers on our property, 140+ years old!

Tuesday, June 21, 2005

HoneyBee


HoneyBee
Originally uploaded by Luna Type.
Wanneer hij een uurtje vrij is, en niet buiten de wacht houdt, dan sabbelt Honey Bee lekker op zijn tutteltje.

Saturday, June 18, 2005

het mooiste groen steekt af bij wit


Tuin van de Mariënhof
Originally uploaded by Luna Type.

Friday, June 17, 2005

Open Tuinen 2005

Wat denkt u van een leuke dagtrip in de provincie waarbij u een aantal tuinen aandoet? Kwekerij Liefhebbersplanten
heeft een prachtige Open Tuinen agenda op haar site geplaatst.

Wij stellen onze 6000 m2 landschapstuin open voor bezoek op 2, 3 en 23, 24 juli van 10-17:00 uur.
Entrée 2,50 Euro.

Bent u van de partij?

Heerlijkheid

Jaren geleden kwam Nita "Do" van Praag in gezelschap van haar dochter Judith op de thee in Midwoud.
Gezeten in het prieel van de Mariënhof, schoteltje in de ene hand, kopje in de andere, pink gekromd in de lucht, verzuchtte de oude dame vergenoegd, 'Ah, een echte heerlijkheid.'

Uitgaande van Nita's verrukking, is volgens Koenen de Heerlijkheid Mariënhof het 'Bezit van een heer'.
Maar voor ons, ook en vooral 'pracht; gelukzaligheid; iets heerlijks'.

En dat laatste is wat wij, gelukzalige tuiniers en genieters van de Tuin van de Mariënhof graag, zo nu en dan, met bezoekers delen.

Hier, in dit web logboek zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen binnen onze 6000 m2 landschapstuin.