Friday, October 17, 2008

Ellen Ann Wilmott


De wat excentrieke tuinvrouw en horticulturiste Ellen Ann Wilmott (1860-1934) ontving van E.H. Wilson (de beroemde plantvinder) zaden uit west China van de Ceratostigma en via haar zijn deze heestertjes ook in onze tuin terecht gekomen.

Het verhaal gaat dat Ellen Ann op haar zevende verjaardag van haar grootmoeder een cheque ontving voor 1,000 U.K. pound. Een bedrag waar in die tijd een jong gezin een jaar lang goed van had kunnen leven. Daar Mr. en Mw. Willmott niet slecht bij kas waren kon het verjaardagsgeld aan bloemen en dergelijken worden besteed. The rest is history

Mevrouw Willmot had een prachtige tuin vol aparte heesters en vaste planten op het buiten van de familie in Essex. Voor 1914 had ze 100 tuinlieden in dienst! Helaas verloor ze door haar ongeremde tuinpassie in onbezonnen uitgaven haar fortuin, en stierf verarmd, met nog maar twee tuinlieden, en een tuin in verval, maar wel beroemd.

Het huis van de familie Wilmott staat er niet meer, maar gelukkig is Waverly Place onder de hoede genomen door de Essex Wildlife Trust. Dit resulteert in restoratie van wat was en zorg voor achterstallig en voortdurend onderhoud. Waverly Place is nu een 'reserve' waar vogels en planten weelderig tieren.

No comments: