Wednesday, October 08, 2008

Hydrangea Quercifolia


De Eikenbladhortensia oftewel de Hydrangea quercifolia met mooie witte bloemen (die tegen het einde van de bloei rose worden) en een prachtige herfstkleur, is binnen de hortensiafamilie onze favoriet. Deze soort komt van oorsprong uit de zuidoostenlijke hoek van de Verenigde Staten, van North Carolina tot Tennessee, en van Florida tot Louisiana.

Dat deze prachtige plant in west Europa terecht is gekomen hebben we te danken aan William Bartram (1739-1823) de vijfde zoon van de botanist John Bartram, die deze Snow Queen hydrangea vanuit hun thuisbasis Pennsylvenia naar Engeland stuurde.

De handnijverheid beoefenende lui onder de tuinierders willen zich nog wel eens werpen op het drogen van blaadjes en bloesems. De hydrangea leent zich daar zeer goed voor. Er zijn verschillende manieren om een zo mooi mogelijk resultaat te bewerkstellingen.

Wij houden ons tijdens de herfst en wintermaanden bij schilderen en lezen.

Een echte aanrader is: A Plantman's Paradise: Travels in China van Roy Lancaster. Hij beschrijft in het boek hoe hij met andere expeditieleden de reizen van beroemde "plant finders" nareist. Heel boeiend!

Tip: Engelstalige boeken kunt u heel economisch (want zonder dat porto wordt berekend) bestellen bij www.bookdepository.com NIet alleen daarom voordelig, het bookdepository levert sowieso tegen scherpe prijzen!

No comments: