Tuesday, July 21, 2009
West-Friese Mariënhof in het Zonnetje
We zagen tijdens het afgelopen Open Tuinweekend wonder boven wonder 100 bezoekers in de tuin van de Mariënhof. Er was heel slecht weer voorspeld, koud en met buien, en er viel wat regen op zaterdag, maar met name op zondag was het eigenlijk een prachtig, dus dat gaf de klapper. We boffen in West-Friesland toch wel vaak met het weer, het zonnetje komt hier graag kijken.
Met dank aan de organisatie van Top in de Kop, en aan de geinteresseerde bezoekers die het een waar plezier maken om de poort van de Mariënhof te openen, mogen we wel stellen dat de Open Tuindagen ook dit jaar weer een succes waren.
Hoe je het ook bekijkt, je zet en zit toch een paar zomer weekeinden vast, en het is altijd heel prettig wanneer er veel mensen komen. Dat zorgt voor afleiding, het is enig om je interesse met anderen te delen, en bovendien is het heerlijk om complimenten in ontvangst te nemen voor de tuin.
Blijf vooral dit Weblogboek bezoeken, we gaan door met u te berichten over van allerlei met betrekking tot onze tuin.
We wensen iedereen een fijne voortzetting van de zomer(vakantie).
Labels:
open tuindagen,
Top in de Kop,
West-Friesland
Friday, July 17, 2009
Vanessa Cardui & Buddleia Davidii
Moge het duidelijk zijn dat de Buddleia davidii grote aantrekkingskracht op vlinders heeft, niet voor niets wordt deze plant ook wel de vlinderplant genoemd. Op de foto zien we de Vanessa cardui oftwel Distelvlinder, die zich de eigennaam ongelegen laat want getuige de foto de Buddeleia davidii duidelijk ook onweerstaanbaar vindt.
Labels:
Buddleia Davidii,
Distelvlinder,
Vanessa cardui
Thursday, July 16, 2009
A Sight for Sore Eyes - Atalanta & Buddleia Davidii
De Atalanta vlinder op bezoek bij de Buddleia davidii is zo'n schitterend gezicht, het doet bijna pijn aan de ogen. Dat zie je helemaal bij een close-up (klik op de foto voor een grotere afbeelding).
'The sight of you is good for sore eyes', schreef Jonathan Swift de auteur van 'Gulliver's reizen' in 1738.
De uitdrukking zoals die in de Engelse taal gebruikt wordt, 'A Sight for Sore Eyes', werd voor het eerst opgetekend om 1826 door William Hazlitt in The New Monthly Magazine.
De betekenis is dus niet dat je van iets pijn aan de ogen krijgt, maar dat het zien van deze of gene of dit of dat verzachtend werkt.
Tuesday, July 14, 2009
Hortensia - Hydrangea aspera
De Hydrangea aspera werd door Ernest'Chinese'Wilson, de meest succesvolle plantenjager ooit, gevonden in de Chinese provincie Hupeh. Vanaf 1908 werd de plant door het Arnold Arboretum van de Universiteit van Harvard verspreid. Het is een aparte Hortensia, wel twee meter hoog en breed, met flinke viltachtige bladeren. De bloemen zijn groot en schotelvormig, paars in het hart en langs de randen grote bloembladen met een witte of witpaarse kleur. Zoals de meeste Hortensia's houdt ook deze van vocht en schaduw.
Komt u vooral op 18 en 19 juli a.s (het laatste Open Tuinweekend wat de Mariënhof betreft) kijken hoe mooi deze Hydrangea aspera er bij staat!
Labels:
Arnold Arboretum,
Hortensia,
Hydrangea aspera,
viltachtig
Sunday, July 12, 2009
Hortensia - Hydrangea
Na een volkomen droge maand juni en een zeer warm begin van juli, hebben we een vrij koude week achter de rug met veel regen. Dat laatste was geen luxe want het werd gort droog. Vooral de nieuw aangeplantte eiken heb ik veel water moeten geven. Nu de rozen veelal uitgebloeid zijn en gesterkt door organische mest zich gaan klaarmaken voor hun tweede bloei, hebben de Hortensia's en de Buddleia's zich op de voorgrond geplaatst.
De rose and lila Hortenia's staan achter het huis.
Dankzij Peter Collison werd de Hydrangia arborensens in 1736 in Engeland geintroduceerd. Deze staan op het terras achter het huis en worden meestal Ánabelle'genoemd.
Het eerste in Europa bekende specimum van onze favoriet de Eikenblad Hortensia, Hydrangea quercifolia werd in 1773 door John Bartram naar Engeland gestuurd.
De komende zaterdag en zondag hebben we alweer het laatste open tuin weekend. Vorige jaren waren we ook in september open maar dit jaar niet.
Saturday, July 04, 2009
Frisia Roos van Kordes
De rozengroep Frisia staat aan het begin van de bloeitijd, wat een heerlijk vooruitzicht. De knalgele Frisia van de beroemde Duitse rozenkweker Kordes (waarbij de David Austin roos bleek afsteekt) is een van de sterkst geurende rozen in onze tuin. Het is een grootbloemige trosroos, ijzersterk, met mooi blad, en ziekte bestendig. Wat wil je nog meer?
Open Tuindagenweekend trekt veel Tuinliefhebbers
In het blog van 17 juni noteerden we dat het koel was, en de rozen daar van houden en het zo lang deden. Een heerlijke, verkoelende herinnering nu de temperatuur al zes dagen boven de 25ºC ligt en de uitgebloeide rozen met kruiwagens vol worden afgevoerd.
Het Open tuindagenweekend vorige week is druk bezocht. Het begon al vroeg, op donderdag met een enthousiaste tuinclub uit Bleiswijk. Op vrijdag genoten de leden van club De Blomme uit Doorn van alles wat groeit en bloeit.
Het weekend zelf zagen we 80 tuinliefbebbers, dus er is heel wat afgekletst! Onder de bezoekers waren leden van de tuinclub uit Schoorl. Zij maken ieder jaar een boekje over de impressies die ze bij hun bezoeken op doen. Leuk idee.
Al met al ontvingen we zoveel complimenten over de tuin dat we er voorlopig wel even op kunnen teren.
De foto toont een doorzicht tussen border 3 en 4 (klik erop voor grotere afbeelding). Centraal achteraan staat een jonge Linde Tilia henryana, langs het pad de Graham Thomas, een Austin roos, met aan de andere kant de mooie Astilbe perkeo.
Rechts voor de roos een uitgebloeide Jacobsladder en een paar takjes van de groep Phlomis fruticosa met het grijze blad. Links op de voorgrond Astrantia major (Zeeuws knoopje} met daartussen het grijze blad van Artemisia. Tegen de beukenhaag staat een een pol Acanthus. Langs de rand staat een lage paarse Astilbe.
Subscribe to:
Posts (Atom)