Saturday, November 15, 2008

Bomen Planten in de Polder


Op de 13de was het eindelijk zover, onze nieuwe bomen zouden 'thuis komen' en in de grond worden gezet. Het had de dagen ervoor ontzettend geregend, de gemalen leken het nauwelijks te kunnen bolwerken, en het waterpeil in West Friesland stond erg hoog. Misschien dat er nu toch een molen gaat komen in Medemblik?

Gelukkig was het droog op donderdagmorgen. Om 8.15 uur stond Jelle met zijn tractor en een aanhanger met kraantje op rupsbanden klaar op de oprijlaan. Even later arriveerde Piet Schilder, die hovenier is te Weere, met zijn vrachtwagen waarop 10 palen, 8 zakken potgrond, en twee eiken van het type Quercus Palutrus oftewel moeraseik en in Amerika Pin Oak. Met 5-6 meter hoogte, een stamomtrek van 28 cm. en kluiten van wel 300 kg. echte giganten (in spee). Na overleg werd een grotere kraan gehaald, want het kraan-tje van Jelle was niet opgewassen tegen onze uit de kluiten gewassen nieuwelingen.

Nadat de gaten gegraven waren, kwam de vrachtwagen van de Firma Van den Berk met de meerstammige Quercus palustrus en de mooie Quercus rubra, beiden zo’n 6 meter hoog. Met veel gemanoeuvreer kwamen de bomen op hun plaats en werden de bomen van de Firma Van den Berk ondergronds verankerd.

Om 16.30 uur was het hele karwei geklaard.

No comments: