Wednesday, November 05, 2008

Helianthus Tuberosus, Topinambour, Aardpeer

Ongewassen aardperen.

Waar de Quercus palustris komt te staan, stond tijdelijk een groepje van de Helianthus tuberosus, oftewel Aardpeer, die we nu gerooid hebben. De oogst heeft ± 4 kilo knollen opgeleverd.

Wij hebben aardperen verleden jaar voor het eerst gegeten toen onze oudste dochter een maaltje meenam uit Frankrijk waar ze redelijk populair zijn in de keuken, en onder de naam Topinamboer in de supermarkt verkrijgbaar.
Tijdens de oorlog nam de topinambour in Frankrijk de plaats in van aardappelen, omdat die zo duur of niet te krijgen waren.

Er zijn legio recepten, van van puree tot lekkere soep à la Wolfram Siebeck (met dank aan medeblogger Udge) zelfs salade. Vers gepeld en geschaafd doet de topinambour denken aan 'water chestnut', zoals die in de Chinese keuken wordt gebruikt, licht zoet en knapperig.

In Nederland is de Jeruzalemartisjok, zoals ze ook genoemd worden vrijwel onbekend, maar toch wel te vinden met name in de biodynamische winkel.
De Belgische biodynamische groentenkwekerij Wassende Maan geeft een paar aardige recepten voor deze, in onze keuken vrijwel onbekende knol.

Evenals de aardappel, en de sweet potato is de aardpeer afkomstig uit Noord Amerika. De yam die vaak verward wordt met de sweet potato is vanuit Afrika in de Amerika's terecht gekomen, en behoort to een ander gewas.

De Helianthus tuberosus werd voor het eerst beschreven door Samuel de Champlain die hem in 1605 bij de Huron Indianen ontdekte. Aan de aardpeer wordt evenals aan de yam grotere voedingswaarde toegekend dan aan onze welbekende aardappel.

Wij hadden de knollen in een verloren hoek geplant, maar door de habitus —de plant heeft veel weg van de zonnebloem— is ze geschikter als windsingel in de moestuin. In de zomer verschijnen de vrolijk gele bloemen, en in de herfst waren onze planten wel 2.5 meter hoog en nu dus de oogst, een krat knollen. Het blijft een feest om te rooien, want wat is leuker dan de manier waarop iets zich in de natuur vermenigvuldigd. Je stopt één aardappel of knol (of een stuk er van), één teentje knoflook in de grond en wat krijg je terug? Een maaltje piepers of een knoflookbol! Fantastisch niet?

2 comments:

Udge said...

Hello Judith, I'm glad you liked the soup! Congratulations on your lovely garden and interesting blog. I don't speak Dutch, but it is similar enough to German that I can follow along fairly well.

Amusingly and appropriately, my validation word was "nodium" ;-)

Judith van Praag said...

Hi Udge,
Thanks for kind words about the blog (my virtual garden). The real Mariënhof garden however, is owned and taken care of by de Dijkema family, I'm merely the scribe who started and maintains the chronicle.

What on earth is nodium? The only thing I can find is that the obstacle is the path.