Friday, December 18, 2009
Marienhof Winterwonderland Week voor Kerst
Wij lieten in een eerdere post al weten dat we de correctiefase van het manuscript voor ons boek 'Een reis door mijn tuin' voorbij zijn. Het is vreemd om niet meer ieder vrij uurtje met dan wel het schrijven aan (Meinoud) of corrigeren van(Jeannette) het boek bezig te zijn. Volgend jaar, volgende maand dus, in januari 2010 gaan de 'flyers' op de post.
Klik voor meer informatie over Een reis door mijn tuin HIER. De link brengt u naar de speciale informatiepagina. Aldaar aangekomen vindt u rechts in de kantlijn een uitnodiging om alvast dankzij MediaInvita een kijkje te nemen binnen het boek.
De foto hierboven toont de tuin achter het huis. In ons boek staat een foto vanaf de zelfde plek, maar in de zomer genomen, met bloeiende borders , en de goudiep volop in het blad.
Op dit blog heeft vaker een foto gestaan van ons Hosta laantje. De prachtige Hosta plantiginea is nu niet te zien, maar de zichtas, met dank aan de buurman, is mooier dan ooit.
Terwijl 'global warming' wereldwijd het onderwerp is van gesprek, is het in Nederland sinds lang niet zo koud geweest nog voor de winter goed en wel is aangebroken. Vannacht wordt -10 Celsius voorspeld. Er ligt al veel sneeuw, dus we hebben uit voorzorg voor vier dagen boodschappen gedaan.
Labels:
boekenlijst,
december 2009,
Een reis door mijn tuin,
flash,
sneeuw
Thursday, December 10, 2009
Fatsia Japonica
Het is begin december en de Fatsia japonica oftewel vingerplant (naar de mooi uitgesneden grote generfde bladeren) staat in bloei.
Over de Fatsia japonica werd in het westen voor het eerst gerept door de van oorsprong Zweedse VOC arts en pupil van Carolus Linnaeus, Carl Peter Thunberg (1743-1828). Hij had de Nederlandse taal geleerd opdat hij zich in Japan, dat in die tijd enkel zaken wilde doen met de Hollandse Protestanten, als Nederlander kon voordoen. Het was tijdens zijn reis naar Japan dat hij botanisch onderzoek deed dat resulteerde in "Flora Japonica", dat hij in 1784 zou publiceren.
De Fatsia japonica werd in 1838 in Engeland geïntroduceerd. Daar werd de plant wel 50 jaar opgekweekt in kassen, tot dat bij toeval bleek dat het species winterhard was. Het is een mooie plant, ook in de herfst en winter, dat blijkt wel uit de foto, die een hoogte van 2-5 meter kan bereiken.
Ondertussen hebben wij de correctiefase van het manuscript voor ons boek 'Een reis door mijn tuin' achter de rug en ligt het bij de printer. Spannend! Het is vreemd om niet meer ieder vrij uurtje met het schrijven aan het boek bezig te zijn. Nog even en dan gaan de 'flyers' op de post. Klik voor een voorproefje van Een reis door mijn tuin HIER.
Labels:
Carl Peter Thurnberg,
Fatsia japonica,
Japan,
V.O.C.
Wednesday, December 02, 2009
Rijksmonument de Marienhof in Herfstzonnetje
From Tuin van Mariënhof |
Herfstbloei op de Marienhof
'When in doubt, plant a geranium' (Margery Fish (1888-1969) - Dat advies nemen we graag ter harte, dit is de Jolly Bee (Blue)
Na een uitzonderlijk zachte novembermaand, staat van alles in de bloei. Dat te zien is een beetje eng, want als het weer zo mild is, kunnen sommige bomen en planten gaan uitlopen, en als er dan vorst komt is dat heel vervelend.
Of zo'n knop, nu het seizoen voorbij is nog open gaat is de vraag - Metro Roos
Zeeuws Knoopje
Na een uitzonderlijk zachte novembermaand, staat van alles in de bloei. Dat te zien is een beetje eng, want als het weer zo mild is, kunnen sommige bomen en planten gaan uitlopen, en als er dan vorst komt is dat heel vervelend.
Of zo'n knop, nu het seizoen voorbij is nog open gaat is de vraag - Metro Roos
Zeeuws Knoopje
Labels:
herfstbloei,
Jolly Bee,
Metro roos,
Zeeuws knoopje
Sunday, November 22, 2009
Beuk in herfstdracht in de Tuin van de Mariënhof
Sunday, November 01, 2009
Fuchsia Magellanica
De fuchsia stuiken staan nog volop in bloei. Het is de winterharde, uit Chili afkomstige Fuchsia magellanica, een decoratieve en makkelijke heester.
Liriodendron en Amberboom
Dankzij de wintertijd schemert het al vroeg, dat levert toch nog een aardig plaatje op. Ook al zou u niet weten waar de Mariënhof zich bevindt, dan nog zal het silhouet van de stolpboerderij verklappen dat de foto in Westfriesland is gemaakt. Links in het beeld zien we een beuk en rechts de Liriodendron tulipifera Fastigiata met daar achter rood kleurende Liquidamdar oftewel Amberbomen.
Labels:
Amberboom,
liriodenron,
stolpboerderij,
West-Friesland
Sunday, October 11, 2009
Quercus Robur Fastiagiata Koster - Boomroute
Hierbij een herfstfoto van de Quercus robur 'Fastagiata Koster' oftewel 'Cypress Oak' die nu tien jaar in onze tuin staat.
Bijna iedereen is zich er wel van bewust dat op begraafplaatsen mooie bomen te vinden zijn. Begraafplaatstoerisme lijkt misschien meer iets voor het buitenland, voor Parijs bijvoorbeeld, waar je op Père Lachaise het graf van Fréderic Chopin, of desgewenst Jim Morrison kunt bezoeken. De begraafplaats blijkt dan al snel een plek waar je kunt genieten van de rust, en de reusachtige, want altijd met rust gelaten bomen.
Maar je hoeft niet over de grenzen om eenzelfde bomenschat te vinden. Nu de herfst in al zijn glorie is losgebrand in vurige kleuren is een wandeling op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam zeker aan te bevelen. Nummer 24 op de lijst van boomroute is familielid van onze Quercux robur 'Fastagiata Koster'.
Rubeckia Gloriosa
Marian Havgard Steffenson journaliste en fotografe voor het blad Alt om Haven wat zoveel betekent als 'alles om de tuin' bezocht een dik jaar geleden een aantal tuinen in Nederland om een vergelijking te maken met Deense particuliere tuinen. In de onze maakte ze de bovenstaande foto(©MHavgard) van de Rudbeckia glorioasa oftewel 'Blackeyed Susan' in een van de borders. Ze zei dat het haar wel duidelijk was dat wij Hollanders meer van onze tuinen maken dan haar landgenoten! Het was voor ons leuk om met haar over de verschillen te praten.
Ze heeft enkele van de door haar gemaakte foto's ter beschikking gesteld voor publicatie in ons boek 'Een Reis Door Mijn Tuin' dat in maart volgend jaar zal verschijnen.
Ah! Het hoge woord is er uit. Wij zijn er al een hele tijd mee bezig, en dit lijkt ons een goed moment om u er op te wijzen dat er volgend voorjaar meer uit zal komen dan bollen en nieuw gewas. We houden u op de hoogte!
Vooralsnog iedereen een fijne herfst gewenst, met veel mooie fotomomenten.
Saturday, September 26, 2009
Friday, September 25, 2009
Zinnia
Clerodendron Trichotomum Besjes
P. Allen Smith & Wildflowers in Keukenhof
We weten nu wel dat veel van onze bloemen en planten, niet te vergeten knollen zoals aardappelen van origine uit den vreemde komen. Dat het voor Amerikanen een verrassing kan zijn om te ontdekken wat wij, Nederlanders, er van gemaakt hebben is leuk om te zien en horen.
De in Amerika zeer bekende tuinspecialist P. Allen Smith bijvoorbeeld praat in een filmpje over gecultiveerde 'wildflowers' in de Keukenhof in Lisse met Wim Oudshoorn.
Van origine Amerikaanse veldbloemen zoals 'Black Eyed Susan' en 'Purple Cone', of 'Spider plant' zijn bij ons in Nederland verder gecultiveerd waardoor ze meer bloemen dragen en de kleuren wel eens intenser zouden kunnen zijn dan de originele versie in het thuisland.
De in Amerika zeer bekende tuinspecialist P. Allen Smith bijvoorbeeld praat in een filmpje over gecultiveerde 'wildflowers' in de Keukenhof in Lisse met Wim Oudshoorn.
Van origine Amerikaanse veldbloemen zoals 'Black Eyed Susan' en 'Purple Cone', of 'Spider plant' zijn bij ons in Nederland verder gecultiveerd waardoor ze meer bloemen dragen en de kleuren wel eens intenser zouden kunnen zijn dan de originele versie in het thuisland.
Labels:
Keukenhof,
P.Allen Smith,
wildflowers,
Wim Oudshoorn
Saturday, September 05, 2009
Hosta Plantaginea
Op de foto de Hosta plantaginea, één van de laatst bloeiende Hosta's van het seizoen. De witte lelieachtige bloemen (in Engeland niet voor niets bekend als August Lily) zijn niet alleen mooi, ze ruiken nog lekker ook. Deze Hosta zou van origine uit China afkomstig zijn, maar evenals de meeste andere hosta's in de schaduwrijke westerse tuinen, in Japan gevonden zijn en worden. Waarschijnlijk is deze Hosta p. in Europa geintroduceerd door Philipp Franz von Siebold, een zeer avonturierlijke arts. Deze variant doet het behoorlijk goed in de zon (de bloem gaat pas tegen vieren open en mist daardoor de grootste hitte), maar is toch vrijwel onbekend in Nederland, althans dat maken we op aan de reacties van onze bezoekers. En dat terwijl het toch een prachtige plant is met dat zo heldere bladgroen.
Tuesday, September 01, 2009
Clerodendron Trichotomum
Wanneer onze Clerodendrons trichotomum weer in bloei staan, weten we dat de herfst in aantocht is. Zoals altijd is de zomer weer omgevlogen. Dat neemt niet weg dat we genieten van de mooi gekleurde aan jasmijn doen denkende bloemen.
Dit is een van de heesters die Ernest Henry of liever E.H. Wilson in 1903 terug bracht van zijn tweede reis aan China. Hij vond deze variant op de heilige berg Omei Shan in de provicie Sichuan, die dankzij de aardbevingen van verleden jaar in het nieuws was. De Clerodendron trichotomum is een sterk groeiende heester, volgens sommige bronnen zouden de bladeren naar pindakaas ruiken, maar wij zijn het meer eens met de planten liefhebber Roy Lancaster die het heeft over een 'cat-like odeur'. Toch halen wij er onze neus niet voor op, daarvoor is de bloesem te aantrekkelijk.
Labels:
Clerodendron trichotonum,
E.H. Wilson,
Omei Shan
Rosa Moyesii en Ligularia Dentata "Desdemona"
De bottels van de Rosa moyesii lijken warempel wel op "bottles" of kruiken. Voorgangers van deze variant werd door de bekende plantenzoeker Ernest Henry Wilson(1876-1930) gevonden op zijn tweede reis naar China, die hij in opdracht van de kweekers firma Veitch (spreek uit als [fietsch])in 1903 maakte.
Op de voorgrond zien we de warm geel-oranje getinte Ligularia dentata 'Desdemona', een —het moet gezegd— wel heel mooi bloeiende "Elephant Ears" variant.
Labels:
China,
Elephants Ear,
Ernest Henry Wilson,
Ligularia dentana,
Rosa Moyesii,
Veitch
Saturday, August 22, 2009
Friday, August 21, 2009
Cynara Cardunculus oftewel Kardoen
Klik op foto voor grotere afbeeldening.
Hoewel bloeiende kardoen en artisjok wel wat van elkaar weg hebben, ligt de nadruk in de keuken wat betreft de kardoen op het bladgroen, en bij de in de Nederlandse keuken vaker opduikende artisjok op het hart van de bloem.
Zowel op dé Belgische Tuinadvies site als op de aantrekkelijke website van fotograaf, plantenliefhebber en tuinier Mike Leylant vonden we veel informatie over de Kardoen. Kardoen is vooral in het Middelandse zeegebied bekend als bladgroente, en Leylant levert warempel een aardig recept voor kardoenstampot.
De foto's van De Engelhoeve geven zowewl een aantrekkelijk beeld van planten en tuin als van de eigenaars mogelijkheden als websiteontwerper.
Hoewel bloeiende kardoen en artisjok wel wat van elkaar weg hebben, ligt de nadruk in de keuken wat betreft de kardoen op het bladgroen, en bij de in de Nederlandse keuken vaker opduikende artisjok op het hart van de bloem.
Zowel op dé Belgische Tuinadvies site als op de aantrekkelijke website van fotograaf, plantenliefhebber en tuinier Mike Leylant vonden we veel informatie over de Kardoen. Kardoen is vooral in het Middelandse zeegebied bekend als bladgroente, en Leylant levert warempel een aardig recept voor kardoenstampot.
De foto's van De Engelhoeve geven zowewl een aantrekkelijk beeld van planten en tuin als van de eigenaars mogelijkheden als websiteontwerper.
Thursday, August 20, 2009
Monarda en Citrus Bergamia
Op de foto is goed te zien dat het einde van de zomer zich aandient. Helemaal rechts bloeit de Lobelia tupa of 'Devil's Tobacco' en tegen de haag een grote groep Eupatorium, helemaal links Astilbe pumila.Op de voorgrond een witte tweejarige en vrijwel uitgebloeide Monarda oftewel Bergamot (niets van doende hebbende met de Citrus bergamia ('bergamot') die Earl Grey het heerlijk aroma verleent!)) genoemd naar de Spaanse medicus/ pharmaceut/ botanicus Nicolás Bautista Monardes.
Labels:
Monarda,
Nicolás Bautista Monardes,
Rode Monardes
Saturday, August 01, 2009
Phlox Paniculata Fujiyama
Plox paniculata Fujiyama ook bekend als 'Mount Fuji' of Fuji Berg Phlox, draagt sterk geurende sneeuw-witte bloesems.
Alcea Rosea - Zwarte Stokroos
Onze oudste kleinzoon heeft net als vorig jaar weer een paar weken bij ons gelogeerd. Hij, en zijn Labrador, zijn van de week weer vertrokken. Hij was een fantastische hulp, temeer daar onze huis en tuinhulp Mariet op vakantie was. Fluitend, mopperend en zingend deed hij alle klusjes die wij hem vroegen te doen. Tegen betaling, laten we daarin vooral duidelijk zijn, voor wat hoort wat, centjes verdienen is goed voor de moraal. 'sAvonds deden we vaak spelletjes. Gezelligheid kent geen tijd, de dagen vlogen om.
Het is nu volop zomer dus naast de Buddleia's en de Hortensia's bloeien ook de Alcea rosea oftewel Stokrozen en de Ploxen. Zelfs Eupatorium en de Clerodendrons komen in bloei. De foto is van een "zwarte" Stokroos. Het lijkt zwart maar is eigenlijk heel donker paarsbruin. Dat komt heel mooi uit in een gele border of tegen gele Helianten.
Tuesday, July 21, 2009
West-Friese Mariënhof in het Zonnetje
We zagen tijdens het afgelopen Open Tuinweekend wonder boven wonder 100 bezoekers in de tuin van de Mariënhof. Er was heel slecht weer voorspeld, koud en met buien, en er viel wat regen op zaterdag, maar met name op zondag was het eigenlijk een prachtig, dus dat gaf de klapper. We boffen in West-Friesland toch wel vaak met het weer, het zonnetje komt hier graag kijken.
Met dank aan de organisatie van Top in de Kop, en aan de geinteresseerde bezoekers die het een waar plezier maken om de poort van de Mariënhof te openen, mogen we wel stellen dat de Open Tuindagen ook dit jaar weer een succes waren.
Hoe je het ook bekijkt, je zet en zit toch een paar zomer weekeinden vast, en het is altijd heel prettig wanneer er veel mensen komen. Dat zorgt voor afleiding, het is enig om je interesse met anderen te delen, en bovendien is het heerlijk om complimenten in ontvangst te nemen voor de tuin.
Blijf vooral dit Weblogboek bezoeken, we gaan door met u te berichten over van allerlei met betrekking tot onze tuin.
We wensen iedereen een fijne voortzetting van de zomer(vakantie).
Labels:
open tuindagen,
Top in de Kop,
West-Friesland
Friday, July 17, 2009
Vanessa Cardui & Buddleia Davidii
Moge het duidelijk zijn dat de Buddleia davidii grote aantrekkingskracht op vlinders heeft, niet voor niets wordt deze plant ook wel de vlinderplant genoemd. Op de foto zien we de Vanessa cardui oftwel Distelvlinder, die zich de eigennaam ongelegen laat want getuige de foto de Buddeleia davidii duidelijk ook onweerstaanbaar vindt.
Labels:
Buddleia Davidii,
Distelvlinder,
Vanessa cardui
Thursday, July 16, 2009
A Sight for Sore Eyes - Atalanta & Buddleia Davidii
De Atalanta vlinder op bezoek bij de Buddleia davidii is zo'n schitterend gezicht, het doet bijna pijn aan de ogen. Dat zie je helemaal bij een close-up (klik op de foto voor een grotere afbeelding).
'The sight of you is good for sore eyes', schreef Jonathan Swift de auteur van 'Gulliver's reizen' in 1738.
De uitdrukking zoals die in de Engelse taal gebruikt wordt, 'A Sight for Sore Eyes', werd voor het eerst opgetekend om 1826 door William Hazlitt in The New Monthly Magazine.
De betekenis is dus niet dat je van iets pijn aan de ogen krijgt, maar dat het zien van deze of gene of dit of dat verzachtend werkt.
Tuesday, July 14, 2009
Hortensia - Hydrangea aspera
De Hydrangea aspera werd door Ernest'Chinese'Wilson, de meest succesvolle plantenjager ooit, gevonden in de Chinese provincie Hupeh. Vanaf 1908 werd de plant door het Arnold Arboretum van de Universiteit van Harvard verspreid. Het is een aparte Hortensia, wel twee meter hoog en breed, met flinke viltachtige bladeren. De bloemen zijn groot en schotelvormig, paars in het hart en langs de randen grote bloembladen met een witte of witpaarse kleur. Zoals de meeste Hortensia's houdt ook deze van vocht en schaduw.
Komt u vooral op 18 en 19 juli a.s (het laatste Open Tuinweekend wat de Mariënhof betreft) kijken hoe mooi deze Hydrangea aspera er bij staat!
Labels:
Arnold Arboretum,
Hortensia,
Hydrangea aspera,
viltachtig
Sunday, July 12, 2009
Hortensia - Hydrangea
Na een volkomen droge maand juni en een zeer warm begin van juli, hebben we een vrij koude week achter de rug met veel regen. Dat laatste was geen luxe want het werd gort droog. Vooral de nieuw aangeplantte eiken heb ik veel water moeten geven. Nu de rozen veelal uitgebloeid zijn en gesterkt door organische mest zich gaan klaarmaken voor hun tweede bloei, hebben de Hortensia's en de Buddleia's zich op de voorgrond geplaatst.
De rose and lila Hortenia's staan achter het huis.
Dankzij Peter Collison werd de Hydrangia arborensens in 1736 in Engeland geintroduceerd. Deze staan op het terras achter het huis en worden meestal Ánabelle'genoemd.
Het eerste in Europa bekende specimum van onze favoriet de Eikenblad Hortensia, Hydrangea quercifolia werd in 1773 door John Bartram naar Engeland gestuurd.
De komende zaterdag en zondag hebben we alweer het laatste open tuin weekend. Vorige jaren waren we ook in september open maar dit jaar niet.
Saturday, July 04, 2009
Frisia Roos van Kordes
De rozengroep Frisia staat aan het begin van de bloeitijd, wat een heerlijk vooruitzicht. De knalgele Frisia van de beroemde Duitse rozenkweker Kordes (waarbij de David Austin roos bleek afsteekt) is een van de sterkst geurende rozen in onze tuin. Het is een grootbloemige trosroos, ijzersterk, met mooi blad, en ziekte bestendig. Wat wil je nog meer?
Open Tuindagenweekend trekt veel Tuinliefhebbers
In het blog van 17 juni noteerden we dat het koel was, en de rozen daar van houden en het zo lang deden. Een heerlijke, verkoelende herinnering nu de temperatuur al zes dagen boven de 25ºC ligt en de uitgebloeide rozen met kruiwagens vol worden afgevoerd.
Het Open tuindagenweekend vorige week is druk bezocht. Het begon al vroeg, op donderdag met een enthousiaste tuinclub uit Bleiswijk. Op vrijdag genoten de leden van club De Blomme uit Doorn van alles wat groeit en bloeit.
Het weekend zelf zagen we 80 tuinliefbebbers, dus er is heel wat afgekletst! Onder de bezoekers waren leden van de tuinclub uit Schoorl. Zij maken ieder jaar een boekje over de impressies die ze bij hun bezoeken op doen. Leuk idee.
Al met al ontvingen we zoveel complimenten over de tuin dat we er voorlopig wel even op kunnen teren.
De foto toont een doorzicht tussen border 3 en 4 (klik erop voor grotere afbeelding). Centraal achteraan staat een jonge Linde Tilia henryana, langs het pad de Graham Thomas, een Austin roos, met aan de andere kant de mooie Astilbe perkeo.
Rechts voor de roos een uitgebloeide Jacobsladder en een paar takjes van de groep Phlomis fruticosa met het grijze blad. Links op de voorgrond Astrantia major (Zeeuws knoopje} met daartussen het grijze blad van Artemisia. Tegen de beukenhaag staat een een pol Acanthus. Langs de rand staat een lage paarse Astilbe.
Wednesday, June 24, 2009
Open Tuindagen Pracht Kop in de Top 2009
We bereiden ons voor op een druk weekend. Vrijdagmiddag verwachten we een tuinclub, en zaterdag en zondag staat de poort weer open voor de Open Tuin dagen. We hopen op mooi weer voor Tuinliefhebbers die tuinen van deelnemers aan de Top in de Kop 2009 gaan bezoeken. Zoals te zien is op de foto staan de Roosheester Sally Holmes en de Delphinium oftewel Ridderspoor er stralend bij. En om met de redactie van Neêrlands Tuin te spreken: De Ridderspoor te zien bloeien is een attractie.
We kijken uit naar oude bekenden en nieuwe gezichten op 27 + 28 juni en 18 + 19 juli.
Toegang Top in de Kop Open Tuin dagen: € 2,50
Zie toerkaart voor de planning van uw dag.
Tuin van de Mariënhof
Familie Dijkema
Midwouderdorpsstr. 24
1679 GB Midwoud.
Bezichtiging + rondleiding op overige dagen €3,50
Bel om een afspraak te maken: 0229-201065
We kijken uit naar oude bekenden en nieuwe gezichten op 27 + 28 juni en 18 + 19 juli.
Toegang Top in de Kop Open Tuin dagen: € 2,50
Zie toerkaart voor de planning van uw dag.
Tuin van de Mariënhof
Familie Dijkema
Midwouderdorpsstr. 24
1679 GB Midwoud.
Bezichtiging + rondleiding op overige dagen €3,50
Bel om een afspraak te maken: 0229-201065
Wednesday, June 17, 2009
Rozen Genieten bij Zacht Weer
Tuesday, June 09, 2009
Open Tuin Dagen en Tuinclub Bezoek
Het was de afgelopen zaterdag en zondag prima Open Tuinen weer. Vrij koel en half bewolkt. Er kwamen in totaal 92 gezellige bezoekers afkomstig uit de hele provicie Noord-Holland. Wij beschouwen het als een compliment dat mensen een heel stuk willen rijden om onze tuin te zien.
De afgelopen nacht regende het flink, maar toen de tuinclub de Wieden Wieders uit noord Overijsel om 12 uur op bezoek kwam scheen de zon en hebben we een uur heerlijk door de tuin gelopen. De dames wisten veel van planten. We hebben dan ook iets geleerd. De struik met de mooie witte bloemen blijkt geen Cornus kousa te zijn maar een Cornus nuttallii! Aanstaande donderdag komen er twee andere clubs langs voor een rondleiding.
De bijgevoegde foto is van de eerste border waarin ook de Robinia hispida te zien is. Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding.
Saturday, June 06, 2009
Thursday, June 04, 2009
Oude Rozen
Ondanks het frisse weer (of misschien juist daarom wel) staan de oude rozen in de rozenhaag, zoals de heerlijk ruikende Felicite Parmantier en de Madame Hardy er prachtig bij.
Grappig, zo'n Madame met een Engelse naam. Haar echtgenoot Alexander Hardy, lang chef horticultuur van Paleis het Luxembourg in Parijs, noemde enkele rozen die hij zelf teelde naar zijn vrouw. Mme. Hardy (1832) is een prachtige witte roos met een groen hartje en de schone Felicte Parmentier werd vernoemd naar dezelfe geliefde, want dat was was Mme. Hardy's meisjesnaam!
Hardy zelf was een Schot die in de 19de eeuw in Frankrijk terecht kwam en van amateur rozenteler, een belangrijk rozenveredelaar werd.
Vandaag hadden we een leuke tuinclub uit Reeuwijk te gast. De mensen waren een en al belangstelling. Morgen ook veel tuinbezoek en dan hebben we weer het Open Tuinenweekend voor de boeg. Druk druk druk.
Grappig, zo'n Madame met een Engelse naam. Haar echtgenoot Alexander Hardy, lang chef horticultuur van Paleis het Luxembourg in Parijs, noemde enkele rozen die hij zelf teelde naar zijn vrouw. Mme. Hardy (1832) is een prachtige witte roos met een groen hartje en de schone Felicte Parmentier werd vernoemd naar dezelfe geliefde, want dat was was Mme. Hardy's meisjesnaam!
Hardy zelf was een Schot die in de 19de eeuw in Frankrijk terecht kwam en van amateur rozenteler, een belangrijk rozenveredelaar werd.
Vandaag hadden we een leuke tuinclub uit Reeuwijk te gast. De mensen waren een en al belangstelling. Morgen ook veel tuinbezoek en dan hebben we weer het Open Tuinenweekend voor de boeg. Druk druk druk.
Just Joey
Just Joey was de World's Favorite Rose van 1994. Rozenkwekers Cants of Colchester presenteerde deze varieteit in 1972. Het is een prachtige abrikoos kleurige roos; zolang het niet regent.
Wie meer wil lezen over de Cants of Colchester en zien wat zoal uit hun kwekerij komt moet zeker eens een kijkje nemen in het boek van Van Dijk en Kurpershoek: Roses, Species and Varieties; Descriptions and Photographs.
Wie meer wil lezen over de Cants of Colchester en zien wat zoal uit hun kwekerij komt moet zeker eens een kijkje nemen in het boek van Van Dijk en Kurpershoek: Roses, Species and Varieties; Descriptions and Photographs.
Abraham Darby
klik op foto voor grotere afbeelding
De Abraham Darby is op ons terras tegen het muurtje geleid. Het is een prachtige veelbladige Austin roos die nog heerlijk ruikt ook. David Austin is een Engelse rozenkweker die op het briljante idee kwam om moderne rozen met oude te kruisen. Zo ontstonden rozen die doorbloeiden en gezond waren, én de goede eigenschappen van oude rozen behielden zoals reuk en vorm van de bloem. In 1963 introduceerde hij z'n eerste roos. Onder tussen zijn het er 190 geworden, zonder meer de meest succesvolle nieuwe rozen van de 20ste eeuw.
De Abraham Darby is op ons terras tegen het muurtje geleid. Het is een prachtige veelbladige Austin roos die nog heerlijk ruikt ook. David Austin is een Engelse rozenkweker die op het briljante idee kwam om moderne rozen met oude te kruisen. Zo ontstonden rozen die doorbloeiden en gezond waren, én de goede eigenschappen van oude rozen behielden zoals reuk en vorm van de bloem. In 1963 introduceerde hij z'n eerste roos. Onder tussen zijn het er 190 geworden, zonder meer de meest succesvolle nieuwe rozen van de 20ste eeuw.
Labels:
Abraham Darby,
David Austen,
kruising,
moderne roos,
oude roos
Thursday, May 28, 2009
Subscribe to:
Posts (Atom)